Jumaat, 30 Januari 2009

RENUNGKANLAH.......

Aku nak share something ngan korang ni.....
Tengah aku duduk sorang2 layan lagu,tetiba aje aku terdengar lagu yang memang menyentuh perasaan..

Jika sesiapa yang pernah dengar lagu nyayian kumpulan FAREAST bertajuk MENANTI DI BARZAKH cuba hayati betul2 liriknya....
Lagu tu memang menginsafkan aku lebih2 lagi bila part yang korus tu.....
Aku pun terfikir macam mana lah sekiranya sesuatu berlaku sebelom aku sempat memohon taubat dariNYA....Untuk sesiapa yang belom pernah dengar lagu tu,biar aku masukkan sikit liriknya(bahagian korus je tau)

tanah yang basah berwarna merah
semerah mawar dan juga rindu
7langkah pun baru berlalu
seusai talkin bernama syahdu
tenang dan damai di pusaraku
nisan batu menjadi tugu
namun tak siapa pun tahu resah penantianku

terbangkitnya aku dari sebuah kematian
seakan ku dengari tangis mereka yangku tinggalkan
kehidupan di sini bukan satu khayalan
tetapi ia sebenar kejadian

kembali oh kembali kembalilah ke dalam diri
sendirian sendiri sendiri bertemankan sepi
hanya kain putih yang membaluti tubuhku
terbujur dan kaku jasad di dalam keranda kayu

ajal yang datang dimuka pintu
tiada siapa yang memberitahu
tiada siapa pun dapat hindari
tiada siapa yang terkecuali
lemah jemari nafas terhenti
tidak tergambar sakitnya mati
cukup sekali tak sanggup untukku mengulangi

jantung berdegup kencang menantikan malaikat datang
menggigil ketakutan gelap pekat di pandangan
selama ini diceritakan kini aku merasakan


Tiap kali aku dengar lagu ni,aku rasa macam kerdil sangat hidup di dunia ni,,lebih2 lagi bila melihat dari perspektif seorang remaja yang beranggapan semakin ramai golongan2 yang semakin lali melaksakan tugas yang diperintahkan ALLAH...


renung2kan dan fikir2kanlah...................

8 ulasan:

Iznie Nadyra berkata...

salam....
betul la...
Inie pon slalu lupa gak...memang selalu insaff sat2 jer...
neway, nice artikel...bguss tol topic camni..
;p
=)

ieyra berkata...

inie;ini bukan sekadar topik biasa inie,tapi mengjurus kepada peringatan kepada golongan muda jerk....
harap dijadikan iktibar

Moon berkata...

adik moon suka nyanyi lagu ni.
sedapp~~

Kamezaim berkata...

baru tahu nak insaf ke si budak ieyra ni..wakakaka

ieyra berkata...

moon;hayatinya dengan betol2...

uncle kamezaim;ieyra dah lama insaf, cuma nak bagi perigatan kepada yang lebih muda dari ieyra je...

Idalara berkata...

Sebenarnya tiap peringatan utk teman2 adalah untuk diri kita terlebih dulu...
Bukankah mengingati kematian,alam barzakh dan alam akhirat itu wajib bg kita.

She SembilanPuluh berkata...

very good posting..

limaumaniss berkata...

hhaa..lagu tu..adik aku dengar lagu tu dia mesti nangis..dia terkenang2kan video klip lagu tu yg ada mayat dan tunjuk gambaran alam barzakh...tiap kali die nk tido je ttbe die akan ingt lagu tuh n ingt mati...dan dia akan nangis...huhu...bagus gak tarbiyah cara macam nie....